Hva du trenger å vite om den nye nettleiemodellen

Regjeringen har vedtatt at alle strømkunder i Norge får ny nettleie fra 1.juli 2022. Formålet med denne endringen er smartere og mer effektiv bruk av strøm, slik at vi kan spare penger og verne om miljøet.

Hva er nytt?

Prisen på nettleie har tidligere vært delt inn i to deler, en fast del (fastledd) og en variabel del (energiledd).

Fastleddet har vært et likt månedlig beløp for alle kunder, dette varierte kun etter hvilket nettselskap du var kunde hos. I den nye modellen vil fastleddet endres, og er nå kun avhengig av ditt maksimale behov for kapasitet. 

Tidligere var energileddet kun avhengig av hvor mye strøm du faktisk brukte. Nettleien du betalte var per kilowattime som ble brukt. Fra 1.juli 2022 ble dette endret, det er nå også avhengig av når på døgnet den brukes.

Vi må bruke strøm på en smartere måte

Om alle får en samlet bevissthet rundt strømsparing reduserer vi belastningen på strømnettet. Dette vil i korte trekk si at vi på sikt kan unngå høyere nettleie. 

Det er smart å fordele strømforbruket utover dagen, og ikke bruke for mye strøm samtidig. Den nye nettleiemodellen belønner kunder som bruker strøm jevnere og reduserer toppene i sitt strømforbruk. De største toppene er vanligvis om morgenen før jobb og skole, og på ettermiddagen når man kommer hjem. 

Om du klarer å bruke mindre strøm på en gang, og flytte noe av forbruket til midt på dagen eller sent på kvelden vil nettleien bli billigere for deg, og du vil kunne spare penger. 

Husk elsikkerhet! Det er ikke anbefalt å bruke elektriske apparater når du sover - vær våken og til stede. Unntaket er å lade elbil om natten, bare pass på at du har en godkjent lader som er montert av en autorisert fagperson.

Jente som sitter i vinduskramen med en kopp kaffe

Gode tips og triks for å spare nettleie

Det finnes mange enkle tiltak du kan gjøre hjemme for å tilpasse deg den nye nettleiemodellen. Du kan for eksempel:

  • Lade elbilen din om natten
  • Unngå å bruke alle elektriske apparater på samme tid, bruk dem heller etter hverandre 
  • Juster tidsinnstillinger på termostater og varmeovner
  • Jevnt strømforbruk gjennom dagen

Hva er egentlig nettleie? 

Strømregningen din består av kostnader til både nettleie og strøm. Det er faktisk ikke alle som er klar over forskjellen på disse, eller hva du faktisk betaler for. Nettleie er noe vi alle må betale for at boligen vår skal ha tilgang til strøm. Det du betaler i nettleie går f.eks til vedlikehold og drift av strømnettet i ditt nærmiljø, dette er en veldig viktig del av infrastrukturen i samfunnet. 

Les mer informasjon fra regjeringen her.

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Trenger du rådgivning? Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere!